Menu
Câte informații poate procesa creierul uman în fiecare secunda?

Câte informații poate procesa creierul uman în fiecare secunda?

Putem primi informații din mediul exterior pe baza mai multor canale. Modul în care interpretăm și modul în care ne folosim de informațiile primite din realitatea

exterioara ne asigură succesul unei negociere. Sunt trei mari canale prin care primim informații despre partenerul/adversarul de negociere. Potrivit literaturii de specialitate (meta modelul de comunicare), creierul uman reușește să preia, cu ajutorul simțurilor, în fiecare secundă, 5.5 Mb de informație. 

meta model de comunicare

Din volumul preluat din realitate exterioară, creierul poate procesa între 2 MB și 2.5 MB pe secundă. Informațiile preluate sunt cernute/alese în funcție de ce considerăm noi ca fiind important sau asupra căruia ne îndreptăm atenția. Spre exemplu, dacă as spune acum ca toată lumea să privească în cameră după culoarea verde, ulterior să închidă ochii și să indice cu degetul un loc unde a văzut galben, majoritatea nu vor reuși deoarce cu toate că au preluat informația pe calea văzului, aceasta a fost cernută pe baza atenției, adică s-a filtrat culoarea verde.

În cazul unei negocieri preluăm din realitatea exterioară circa 4 Mb informație pe secundă prin văz, informații despre interlocutorul nostru și despre mediul din jur. Contactul vizual cu interlocutorul nostru ne ajută odată pentru a crea relația interpersonală și totodată pentru a aduna informații despre el. Poziția corpului, gesturile, mimica îți pot oferi multe informații valoare.

Mai multe detalii despre meta modelul de comunicare și cum să citești limbajul trupului vom discuta la cursul de negociere. Detalii aici.

Rate this item
(1 Vote)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top