Menu
Ce distanță trebuie să păstrăm față de partenerul de negociere?

Ce distanță trebuie să păstrăm față de partenerul de negociere?

O relație interpersonală  devine din ce în ce mai puternică cu cât partenerii se sincronizează mai mult. Asta înseamnă că relația dintre ei se va contrui mult mai

repede dacă își armonizează poziția corpului, mișcările, gesturile, ritmul vorbirii, emoțiile, ideile, credințele, etc. Astăzi vom discuta despre distanța față de partenerul de negociere.

Este primul pas pe care îl facem atunci când intrăm într-o discuție cu o altă persoană. Dacă distanța este prea mică atunci riscăm să invadăm spațiul intim al interlocutorului nostru. Dacă alegem o distanță prea mare atunci atunci putem transmitem interlocutorului nostru semne de răceală, aroganță sau intenții ascunse.

distanta personala
Zona intimă – reprezintă zona cea mai apropiată de corp. Este o zonă de energie care nu-ţi aparţine decât ţie, un spaţiu care îl transporţi cu tine orice ai face, oriunde te-ai duce. Emoţiile sunt intense când această zonă este violată. Zona intimă este rezervată intimilor; nu sunt admişi în ea decât partenerul de viaţă, copiii noştri, părinţii, prietenii, cei care îi iubim şi în care avem încredere. Este zona contactelor fizice, a vorbelor de dragoste, a săruturilor, a mângâierilor, a relaţiilor sexuale. Această distanţă permite atingerea celuilalt, comunicarea se realizează prin mulţimea mai multor simţuri: atingerea, mirosul, temperatura corpului. Este cât se poate de clar că nu lăsăm să pătrundă aici pe oricine.

Întinderea zonei intime variază în conformitate de cultura, statutul şi dispoziţia individului. Cu cât cineva se simte mai sigur pe sine, cu atât mai mult îi lasă pe ceilalţi să se apropie. Invers se petrece cu un om ,a cărei fire este mai închisă sau gestică închisă spre sine, ne arată că, pentru moment nu se simte prea „bine”. O altă regulă stă la baza statutului unei persoane, cu cât statutul cuiva este mai înalt, cu atât mai întinsă devine zona sa intimă, pe care ceilalţi i-o recunosc.


Zona personală – este preferată de persoanele implicate într-o comunicare interpersonală. Este distanţa pe care o păstrează colegii de serviciu, amicii, vecinii, prietenii pentru a conversa. Este zona pe care toți o respectăm atunci când intrăm într-un proces de negociere one2one.


Zona socială – este cunoscută ca fiind distanţa convenabilă ce trebuie păstrată între 2 persoane. Este preferată de cei implicaţi în întâlniri de afaceri, contactul ocular devine elementul cheie al acestei zone.   În cazul acesta ne găsim  în zona informărilor ,a rapoartelor, când unul dintre interlocutori  este ascultător, de cele mai multe ori  contactul vizual  este  principala caracteristică, deoarece aceasta denotă interesul partenerului  de conversaţie și a modului în care cel care comunică se face înţeles și ascultat.  

                          Înscrie-te acum la cursul de negociere și influențare 


Zona publică – se situează dincolo de zona socială. Este distanţa stabilită în cadrul unei conferinţe, al unui concert sau adresării publice. Un rol important îl joacă vocea, ritmul (paraverbalul) și înălţimea. Prin zona publică înţelegem şi intervalul care îl desparte pe un profesor de clasa lui, pe un şef de participanţii la o conferinţă de a sa, cât şi distanţa dintre un orator şi publicul său. În ce priveşte marimea zonei publice, putem spune că ea se întinde la „infinit”.

Last modified onTuesday, 30 January 2018 20:00
Rate this item
(1 Vote)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top