Menu
Cine este negociatorul albastru?

Cine este negociatorul albastru?

Negociatorul albastru este reprezentat de o persoană orientată mai mult spre a oferi și mai puțin spre a cere. Face concesii pentru că pune un preț mare pe

stabilitatea unei relații fiind pregătit să sacrifice în orice moment propriile dorințe în favoarea partenerului de negociere. Acest stil de negociere nu funcționează pentru relațiile pe termen scurt însă poate reprezenta o alegere pentru relațiile pe termen lung.

În situația în care un negociator adoptă acest stil trebuie să stim că el nu își va folosi toată puterea de care dispune, toate căile și mijloacele pe care le are pentru a convinge. El va percepe adversarii ca fiind “prea tari” și va abandona lupta înainte de a începe. Va fi dispus să zică “da” prea devreme. Pe acest stil se acumulează frustrări de genul “Nici măcar nu am încercat. Am cedat prea ușor. Trebuia să-mi susțin punctul de vedere”. Acest stil de negociere îl regăsim cu precădere la persoanele care nu pot refuza pe cineva, care nu pot spune nu.


Cu toate acestea, strategia de cedare poate fi cea mai bună alegere atunci când:

  • vrei să construiești o relație pe termen lung. O favoare fără miză mare pe care o faci acum îți poate fi răsplătită ulterior;
  • nu te afli într-o poziție de forță (ex: negociezi o clauză care încalcă legislația în vigoare);
  • miza nu este la fel de importantă ca relația cu partenerul de afaceri;
  • nu ai de ales iar o poziție de competiție ți-ar aduce mai mult rău decât bine.

Despre stilurile de negociere povestim mai multe la cursul de negociere și influențare pe care îl organizăm. Poți accesa pagina cursului pentru a vedea agenda completă.

Rate this item
(2 votes)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top