Menu
Cum a putut un psiholog să anticipeze reacțiile unui grup de copii cu o acuratețe de 100%?

Cum a putut un psiholog să anticipeze reacțiile unui grup de copii cu o acuratețe de 100%?

Emoțiile unor oameni par să graviteze în jurul unui pol pozitiv, indiferent de experiențele prin care au trecut. Acești oameni sunt veseli, energici și mereu amabil cu oamenii din

jurul lor, în timp ce pentru alții pasivitatea și melancolia reprezintă o stare de mult acceptată, refuzând să facă ceva pentru a scăpa de ea.

În urma unui studiu realizat de Richard Davidson, psiholog la Universitatea din Wisconsin, s-a constatat că oamenii care au o activitate mai mare în lobul frontal stâng sunt mai veseli, se bucură de viață, au tendința de a depăși orice obstacol în viață, în timp ce oamenii care au o activitate mai mare în lobul frontal drept sunt înclinați spre gânduri negative, ușor doborâți de problemele vieții, practic nu își pot stăpâni grijile.

Se pare că avem o înclinație temperamentală de a reacționa față de orice, fie printr-un filtru emoțional negativ, fie printr-un filtru emoțional pozitiv. Tendința spre un temperament melancolic sau vesel / timid sau îndrăzneț, se naște în primul an de viață. Ca și cea mai mare parte a creierului, lobii frontali se dezvoltă în primele 10 luni de viață, activitatea lor putând fi măsurată cu exactitate după această perioadă.

Te așteptăm la cursul de inteligență emoțională!

Concluziile din studiul realizat de Davidson sunt cu atât mai importante cu cât acesta a reușit să anticipeze cu o acuratețe de 100% reacțiile copiilor din cadrul studiului. Când mamele copiilor ieșeau din cameră și aceștia rămâneau singur, Davidson analiza activitatea din lobii frontali, copiii cu activitate mai mare în lobul frontal drept începeau să plângă. Copiii care nu au plâns au avut o activitate mai mare în lobul frontal stâng. Măsurând activitatea copiilor, Davidson a estimat corect, în proporție de 100%, reacția zecilor de copii ce au făcut parte din experiment.

Chiar dacă ne naștem cu un temperament, asta nu înseamnă că nu poate fi schimbat pe parcursul vieții. Lecțiile emoționale pot avea un impact major asupra temperamentului, fie prin amplificarea acestuia, fie potolind o predispoziție înnăscută. 

Așa cum discutam și în articolul precedent, despre studiul lui Kagan, nu toții copiii temători, timizi ajung să fie adulți izolați, temperamentul lor poate fi modificat prin experiențe potrivite, mai ales ținând cont de elasticitatea creierului în perioada copilăriei.

Dacă ți-a plăcut acest articol sau îl consideri util, te rugăm să-l distribui și către prietenii tăi, este posibil să le placă și lor!

 

Last modified onWednesday, 06 February 2019 22:47
Rate this item
(3 votes)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top