Menu
Cum îți influențează emoțiile sănătatea?

Cum îți influențează emoțiile sănătatea?

Sistemul imunitar mai este numit și “creierul trupului”. Celulele imunitare circulă în sânge prin întregul corp și în acest fel reușesc să intre în contact cu celelalte celule. Celulele pe

care sistemul imunitar nu le recunoaște le atacă, aceste atacuri ne apără de viruși, bacterii sau cancer. Dacă sistemul imunitar nu recunoaște corect celulele se poate crea o boală autoimunitară, cum ar fi spre exemplu alergiile. 

David Felten a constatat că emoțiile au un efect puternic asupra sistemului nervos autonom, care reglează totul de la cantitatea de insulină secretată și până la tensiunea arterială. Cu ajutorul unui microscop electronic a descoperit sinapse la nivelul capetelor nervoase ale sistemului autonom, care pun capăt brusc acestor celule imunitare, o descoperire extrem de importantă.

Înscrie-te acum la cursul de inteligență emoțională

Trecând la următoarea etapă, Felten a început experimentele pe animale, îndepărtând terminațiile nervoase de la nivelul excrescențelor limfatice (unde celule imunitare sunt create). Folosind viruși pentru a stimula sistemul imunitar, a constatat o scădere bruscă a reacției sistemului imunitar. Pe scurt, sistemul imunitar nu mai funcționa așa cum ar fi trebuit întrucât nu mai exista în legătură directă cu sistemul nervos.

Emoțiile pot influența sistemul imunitar, spre exemplu hormonii care apar în momentele în care suntem expusi la stres. Catecolaminele (epinefrinele și norepinefrinele, cunoscute și sub numele de adrenalină și noradrenalină), hidrocortizonul și prolactina, apar în momente de stres, fiecare având un impact puternic asupra celulelor imunitare. 

Pe scurt, atunci când acești hormoni apar în corp celulele imunitare sunt împiedicate să-și îndeplinească rolul. Stresul reduce rezistența sistemului imunitar, cel puțin temporar însă o expunere la stres pe termen lung ar putea duce la afectarea sistemului imunitar pe termen lung.

În ciuda acestor dovezi, în continuare există foarte mulți oameni care refuză să creadă importanța emoțiilor în zona clinică. Tu ce crezi?

Te invităm la cursul de inteligență emoțională să aprofundăm acest subiect.

Last modified onMonday, 28 January 2019 20:31
Rate this item
(3 votes)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top