Menu
Despre părinţi, copii și emoţii

Despre părinţi, copii și emoţii

Cei mici, la fel ca și adulţii experimentează tipuri diferite de emoții, adesea negăsind cuvintele potrivite pentru a le exprima. Poate plânge când e supărat sau poate arunca jucăriile când e furios.

 

Primul pas în depășirea acestei bariere constă în însușirea de către copil a unui vocabular emoţional. Imediat ce a învăţat să își denumească corect propriile trăiri, este necesar să înveţe să le gestioneze. Fiecare părinte își poate ajuta copilul în această activitate întrebându-l mai întâi pe el ce soluţii are, urmând ca mai apoi să îi oferi exemple concrete despre cum poate face asta. 
Pe lângă înţelegerea propriilor stări, la fel de importantă este și decodarea trăirilor celorlalţi. Deslușirea modului în care se simt ceilalţi ajută la o mai bună comunicare și o gestionare eficientă a interacţiunilor. Dacă copilul reușește să înţeleagă motivul pentru care un coleg este supărat, își poate ajusta comportamentul arătându-i empatie activă și suport.


Jocul este cea mai bună modalitate prin care le putem explica copiilor ce sunt emoţiile și cum le pot folosi în avantajul lor. Astfel, vă propunem următoarea activitate: fotografiază-ţi copilul atunci când experimentează bucurie, tristeţe, furie ori teamă și împreună lucraţi la realizarea unui album al emoţiilor. Discutați despre fiecare poză adresând următoarele întrebări: „Ce anume a provocat acea reacţie?”,  „Care sunt comportamentele ce au fost exteriorizate?”. Vă provocăm să concepeţi și un album de emoţii care să își ocupe un loc de cinste alături de cel cu poze din vacanţă. Ajutaţi-vă copilul, într-un mod creativ, să își dezvolte sfera emoţională.

Rate this item
(1 Vote)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top